Mentides per a l’èxit

Tony Robbins en el seu famós llibre Poder  sense límits, anomena a un dels capítols Les set mentides de l’èxit. Evidentment la paraula “Mentida” és una provocació. Una provocació que utilitza Robbins per a que entenguem que el principal d’una creença no és que sigui veritat o mentida sinó simplement que en sigui útil per a portar-nos allà on volem arribar. Les creences són eleccions bàsiques que fem per a percebre la nostra vida i en conseqüència com la viurem.  De la mateixa manera que canviem un objectiu si no ens porta allà on volem , també podem canviar una creença si no ens dóna els resultats desitjats. Més si pensem que en realitat les accions es fonamenten sobre allò que creiem. Per tant si les creences que tenim no ens ajuden a arribar allà on volem, el normal seria abandonar-les i provar amb unes de noves.

Hem de trobar doncs, aquelles creences que enriqueixen les nostres vides i ens ajudin a ser millor persones. Però quines són aquestes set creences de les que ens parla Robbins i que comenta que les ha trobat en les persones triomfadores que ha modelat, mirem-les:

Tot passa per un motiu i raó, i tot pot servir-nos.

No hi ha fracàs. Només hi ha resultats.

Assumir la responsabilitat, passi el que passi.

No és necessari entendre de tot per poder servir-se de tot.

Els nostres més grans recursos són els recursos humans.

El treball és un joc.

No hi ha èxit que duri sense entrega personal.

Ja tens 7 creences que pots fer servir si penses que et poden ser útils. De totes formes jo et proposo un exercici. Fes la teva llista de les teves set creences principals que pensis que estan modelant en aquests moments la teva vida. Pots deixar que et vinguin tal com surtin o pots fer-ho per àrees de la teva vida. És a dir, per exemple pensar en el àrea de la família, o en l’àrea del treball i la carrera professional, etc. i pensar en la creença principal que tens respecte aquella àrea. Un cop tinguis el teu llistat revisa una per una si t’estan ajudant a aconseguir una vida amb èxit. A continuació, modifica aquelles que no t’agraden i prova-les durant un cert temps. Evidentment han de ser creences que per a tu siguin veritat, és a dir, te les has de poder creure. Per tant, si canviar una creença pel seu contrari és un pas massa difícil, troba una creença que estigui en un pas entremig. Et poso un exemple amb una de les meves creences preferides: Si ets amable amb les persones i essers vius que t’envolten, la vida serà amable amb tu. Aquesta és una de les meves creences favorites que fa que visqui en un entorn força harmoniós, càlid i segur. Però imaginem que la teva creença actual és tot el contrari: Has de ser desconfiat per a que no t’enganyin. Sens dubte, és una creença que farà que la persona que la cregui es mostri desconfiada i poc oberta a establir relacions amb els altres. Clar, pretendre que la persona canviï d’aquesta creença Has de ser desconfiat per a que no t’enganyin a Si ets amable amb les persones i essers vius que t’envolten, la vida serà amable amb tu pot ser complicat d’entrada. Però podem trobar una creença que estigui en mig i generi menys resistència per adoptar-la en la nostra manera de pensar. Aquesta podria ser: Sóc una persona intel·ligent com per no deixar-me enganyar pels altres i m’obro a l’experiència de compartir amb la resta d’essers vius.

Endavant amb l’exercici!! Pensa que pot haver-hi un abans i un després si el fas des de la honestedat , la profunditat i el compromís adients.